Bijenkorf van de Zwarte Bij: Interview met Bijen & Co in 12 punten
De Lente geeft ons vogels vleugels en een bijenkorf vol bijen! Ter gelegenheid van Wereld Bijendag op 20 mei heeft Zoomalia Lionel Charrut, de oprichter van "Bijen & Co", een gepassioneerde imker in het Baskenland te Bassussarry (64) ontmoet. Dit prachtige bedrijf werkt elke dag aan de redding van de lokale zwarte bij. Sinds 2018 beoefent Bijen & Co een ecologische, ethische en beredeneerde bijenteelt met de nadruk op de bijenkorven in het zuidwesten van Frankrijk. Het is belangrijk te weten dat we allemaal betrokken zijn bij het bedreigde toekomst van onze bestuivende insecten en de planeet. Als bijen van de aardoppervlakte zouden verdwijnen, zou de ondergang van de mens onmiddellijk zijn! Als je wilt bijdragen aan de conservatie van bijen, ontdek dan nu het interview met onze Baskische imkers, hun ambacht, hun missies rondom bijen en biodiversiteit, hun begeleiding van burgers en bedrijven, en hun unieke en heerlijke biologische honing made in France!
De Bijenkorf en zijn zwarte bijen: de Schat van de imkers!
1. Hallo imkers! Kunt u ons meer vertellen over uw prachtige ambacht?
Het beroep van imker is het houden van bijen. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van de veestapel, het onderhoud van de bijenkorf (groep van bijenkorven), en de nodige zorg voor het overleven van de kolonie. In de winter komt de imker in de wintermodus en opent hij de korven niet meer, maar hij let op de reserves en de gezondheidstoestand van de kolonies.
In de zomer bezoekt de imker elke 10 dagen de kolonies om te zorgen voor activiteit, binnenkomend stuifmeel, en reserves. De imker houdt zich ook bezig met de honingoogsten, het verzamelen van honing, het terugwinnen van was en het transformeren ervan. Hij voert alle manipulaties uit die nodig zijn voor de goede opvolging van de kolonies voor de ontwikkeling van de veestapel.
Bij Bijen & co heeft de imker tevens een rol van overdracht en bewustmaking door middel van animaties, workshops op de korven met verschillende publieken.
2. Hoe is het verhaal van Bijen en co ontstaan? Waarom bijen?
Gelegen in het Baskenland selecteert Bijen & Co zorgvuldig haar korven in het zuidwesten van Frankrijk. Onze bijen genieten zo van een rijke en gevarieerde flora, door middel van een ecologische, eerlijke en respectvolle bijenteelt.
Als man uit het zuidwesten, liefhebber van het Gasconse land, trots op zijn boerenafkomst, is Lionel Charrut al van jongs af aan gepassioneerd door bijen. Bijen & Co is uit deze passie geboren in 2018.
We werken elke dag aan de redding van de lokale zwarte bij. We voeren acties uit voor apadrinage en plaatsing van bijenkorf, bewustmaking over bijen, promotie van een ethische en beredeneerde bijenteelt, en verkoop van 100% Franse lokale honing.
3. Kunt u ons vertellen over de situatie van bijen in 2023?
De bijenteelt kent een zeer zorgwekkende situatie. De sterfte blijft zeer hoog